Voor u ligt de jaarrekening over het jaar 2021: een bijzonder jaar. Het gehele jaar werd gedomineerd door de corona-pandemie, waarbij de diversiteit in de aaneengesloten maatregelen veel schakelvermogen heeft gevraagd van ons allen. Desondanks hebben we ook het afgelopen jaar wederom een aantal mooie prestaties met elkaar neergezet.
Uit onderstaande figuur blijkt dat het ons is gelukt om onze dienstverlening voort te zetten en veel van de voorgenomen doelstellingen geheel (66%) of gedeeltelijk (24%) te bereiken. Dit is het resultaat van de inzet van velen. Maar we zien ook dat er vertraging is op een aantal beleidsterreinen. Dat kwam in 2021 regelmatig nog door corona. Doelstellingen zijn niet (volledig) gehaald doordat participatie niet goed mogelijk was. Maar ook zagen (en zien) we in toenemende mate leveringsproblemen. Daarnaast waren medewerkers druk met het uitvoeren van activiteiten in het kader van de bestrijding van corona of vielen zelf uit door ziekte. De krappe arbeidsmarkt heeft eveneens een rol gespeeld.
In bovenstaande grafiek wordt de verdeling weergegeven t.a.v.de verantwoorde resultaten van de activiteiten. De verdeling is deze grafiek is als volgt:
8%; Rood: doelstelling niet behaald/activiteit niet uitgevoerd
58%; Groen: doelstelling behaald/activiteit uitgevoerd
31%; Geel: doelstelling deels behaald/ loopt/activiteit is in uitvoering
3%; Blauw: Extra inzet/nieuwe ontwikkeling/niet voorziene activiteit, wel uitgevoerd of gestart.
De gevolgen van corona zien we niet alleen terug in de mate waarin we onze doelstellingen hebben bereikt, maar zien we ook terug in onze financiën. De reserve dekking coronakosten hebben we, net als in 2020, gebruikt om de financiële effecten van corona bij te houden en apart te beschouwen van onze reguliere exploitatie. In deze jaarrekening doen we in de paragraaf corona apart verslag van deze financiële gevolgen.
Bij het opstellen van de begroting 2021 waren er zorgen over de financiële situaties bij gemeenten. Deze jaarrekening laat een fors positief resultaat zien. Enerzijds wordt dit veroorzaakt doordat we niet alle ambities die we hadden, hebben gerealiseerd en daarmee dus ook niet de kosten zoals die begroot waren hebben uitgegeven. Zie ook de bovenstaande figuur. Tegelijkertijd hebben we te maken met een aantal onvoorziene meevallers. Zo heeft het kabinet extra middelen beschikbaar gesteld en zijn de uitgaven in het sociaal domein , na een jarenlange stijging, dit jaar minder gestegen dan in de begroting was voorzien. In de volgende paragraaf gaan we verder in op het financiële resultaat over 2021.
Doorbouwen, uitbouwen, borgen
De inhoudelijke focus lag het afgelopen jaar op ‘doorbouwen, uitbouwen en borgen’. Hier zijn we grotendeels in geslaagd. We hebben doorgebouwd op de ambities die we afgelopen jaren in gang hebben gezet. In de ontwikkeling van City tot meest duurzame binnenstad zijn het afgelopen jaar forse stappen gezet. En ook in Rijnhuizen heeft een verdere doorontwikkeling plaatsgevonden. Tegelijkertijd hebben we bij onze woningbouwplannen een ‘pas op de plaats’ gemaakt. Er worden onderzoeken uitgevoerd om de groei van het aantal woningen in samenhang met de leefbaarheid te beoordelen. In de loop van 2022 gaan we hierover met de raad verder in gesprek.
In het sociaal domein hebben we de transformatieagenda geëvalueerd en op basis van de uitkomsten een sociale koers geformuleerd. Onderwerpen uit de transformatieagenda zijn geborgd in onze reguliere taakuitvoering en onder andere met de nieuwe inkoopstrategie voor Jeugdhulp en Wmo geven we verder invulling aan de transformatie.
Ondanks de beperkingen die corona met zich meebracht, zijn we in staat geweest om toch een aantal trajecten waarbij participatie van belang is op te starten. Zo is met alternatieve vormen van participatie het Betere Buurten traject in Schansen Noord en Schansen Zuid opgestart. Ook heeft de raad de vernieuwde participatienota vastgesteld. Deze nota vormt, met als theoretische achtergrond het NSOB-model, de basis voor onze participatieaanpak in de komende jaren. In onze aanpak van ondermijning en het voorkomen van jonge aanwas hebben we mooie stappen gezet. We hebben onze ambities op het gebied van de energie- en warmtetransitie vastgesteld, zodat we hier de komende jaren uitvoering aan kunnen geven.
Nieuwegein 50 jaar
Ook vierden we afgelopen jaar dat Nieuwegein 50 jaar bestond. Ondanks de corona beperkingen, hebben we samen met u, inwoners, ondernemers en sociale partners dit jubileum feestelijk gevierd. Gedurende het gehele jaar zijn er festiviteiten georganiseerd, variërend van de muurschilderingen in de Noorstedetunnel, het planten van een herinneringsboom in het Museumkwartier, de ‘ontploffing’ van de Plofsluis tot een sprekende beeldenroute.
Tot slot
In deze jaarrekening kijken we terug op het afgelopen jaar. Toch kunnen we niet voorbij gaan aan de situatie waarin we ons, op het moment van schrijven van deze bestuurlijke inleiding, bevinden. De oorlog van Rusland met Oekraïne brengt ons in beroering en brengt grote onzekerheden met zich mee. Een grote stroom vluchteling trekt Europa in en ook in Nieuwegein organiseren wij de opvang van deze vluchtelingen. Er zijn grondstoffenleveringsproblemen en ook financiële effecten zoals de torenhoge benzineprijzen en energierekening. We weten niet hoe deze crisis zich verder zal ontwikkelen. We zijn, nog meer dan tijdens de coronacrisis, afhankelijk van ongrijpbare, want mondiale, factoren. We doen wat binnen ons vermogen mogelijk is. Het is mooi om te zien hoe hartverwarmend de inwoners en ondernemers van onze mooie gemeente de Oekraïners bij staan.