Overzicht resultaat in stoplichtkleuren Programma 4.
Het jaar 2021 was een pittig jaar voor onze inwoners, ondernemers, instellingen, verenigingen en andere partners in de stad. Veel geplande activiteiten op het gebied van vrije tijd konden geen doorgang vinden vanwege de soms snel wisselende coronamaatregelen. De culturele sector is hard getroffen als gevolg van corona. In lijn met de Koersnota, is een aantal culturele partijen die als gevolg van de opgelegde coronamaatregelen inkomsten uit culturele activiteiten en verhuur misten, daarom ook financieel gecompenseerd.
Ondanks de vele beperkingen hebben veel partners ook in 2021 gewerkt aan het mogelijk maken van initiatieven om de inwoners van Nieuwegein te verbinden. Het heeft een aantal mooie nieuwe initiatieven en mogelijkheden gebracht. Gedurende het jaar hebben we de steeds wijzigende coronaregels in de gaten gehouden en samen met organisatoren van evenementen gezocht naar mogelijkheden om evenementen toch door te laten gaan. Bijvoorbeeld door een alternatieve opzet (Geinbeat, Sinterklaas) of met gebruik van QR-codes (pontonconcert Herenstraat). Omdat we steeds werden geconfronteerd met nieuwe beperkingen hebben er in 2021 helaas geen grotere evenementen plaatsgevonden.
In 2021 zijn we ook gestart met het voeren van gesprekken met externe stakeholders over het borgen van de pijlers van de cultuurvisie. Begin 2022 vervolgen we deze gesprekken. Ook is ingezet op kansen die zich voordeden. Zo onderzoeken we de mogelijkheid van behoud van de Van Bentumfabriek als gemeentelijk monument met een (deels) cultureel-maatschappelijke invulling. Daarmee sluiten we aan op het thema ‘cultuur bedrijven’, een van de leidende thema’s in de cultuurvisie.
Wat het erfgoed betreft is de fortwachterswoning op fort Jutphaas gerestaureerd en gebruiksklaar gemaakt voor (meer toegankelijk) gebruik. Ook is toegezien op de grootschalige restauratie van een deel van het fort (het reduit). Samen met scouting Vreeswijk is een plan van aanpak opgesteld voor de restauratie en renovatie van Gebouw F op fort Vreeswijk. Ook hebben we een actieve bijdrage geleverd in de werkgroep voor de buitenruimte van fort Vreeswijk.
Vanaf 1 maart is de ontdekvitrine ingezet binnen het project Het Mysterie van Nieuwegein, een project dat zich richt op de Swifterbandcultuur. Kunst Centraal is nog bezig om het lesmateriaal om te zetten naar haar nieuwe website. Daarnaast is de ontdekvitrine ingezet bij het project Langs de Limes, dat op een aantal scholen in het afgelopen najaar al heeft plaatsgevonden.
Met het Vreeswijks Museum, de Museumwerf Vreeswijk en de Historische Kring Nieuwegein is gesproken over de samenwerking. Het Vreeswijks Museum heeft besloten per 1 juni 2021 op te houden te bestaan. De Historische Kring Nieuwegein wordt per die datum juridisch eigenaar van de collectie van Het Vreeswijks Museum. Het plan is een deel van de collectie in bruikleen te geven aan de Museumwerf Vreeswijk om het verhaal van de werf te ondersteunen. Op deze manier blijft de collectie van het Vreeswijks Museum beschikbaar in Nieuwegein.
Met de uitvoering van het Lokaal Sportakkoord worden mooie resultaten van diverse aard geboekt door en voor de stad. Bijvoorbeeld op het gebied van de jeugd, ouderen, inclusief sporten, verduurzaming accommodaties etc. Om sport en bewegen in de coronatijd een extra impuls te geven is het bedrag voor het uitvoeringsbudget van het Lokaal Sportakkoord eenmalig verhoogd door de Rijksoverheid. Dit bedrag wordt toegekend aan preventie-, sport- en beweeginitiatieven. Ook was Nieuwegein in 2021 voor de derde keer host city van de Nationale Sportweek. Tijdens deze week zijn veel mensen actief geweest en konden Nieuwegeiners weer op een aantrekkelijke manier in aanraking komen met sporten en bewegen.
Daarnaast hebben ook in 2021 inwoners met een Stadspas weer korting gekregen op sportieve en culturele activiteiten in onze stad. Kinderen zijn nog steeds de grootste gebruikers van de Stadspas. We zijn gestart met het onderzoeken van de mogelijkheid om korting op openbaar vervoer aan te bieden.