Overzicht resultaat in stoplichtkleuren Programma 2.
Fysieke leefomgeving
De omgevingsvisie "Nieuwegein verstedelijkt en vergroent" is vastgesteld. We treffen voorbereidingen o.b.v. het VNG-model 2021 voor een grote wijziging van de legesverordening onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen en de Omgevingswet. In 2021 is gewerkt aan een Omgevingsprogramma Duurzaam Bouwen Woningbouw welke naar verwachting in 2022 wordt vastgesteld. Op basis van de vastgestelde startnotitie A12-zone gaan we in 2022 richting het bestuurlijk overleg tussen Rijk en regio onze positie bepalen ten aanzien van de voor Nieuwegein relevante voorliggende keuzes.
De bestemmingsplannen Doorslagzone en Binnenstad zijn vastgesteld. Ook is de duurzaamheidsvisie Binnenstad vastgesteld. De benodigde grondruil/koop van gronden voor het verleggen van het spoor met ontwikkelaars is eind 2021 afgerond. Het Infocentrum City inclusief Duurzaamheidsloket Nieuwegein is medio 2021 feestelijk geopend. Door corona kon het loket niet op alle geplande dagen open zijn.
Eind 2021 is voor circa 1.250 woningen in Rijnhuizen een vergunning verleend. We hebben voor Rijnhuizen voorbereidingen getroffen voor de aanleg van woonstraten, de eerste ingrepen voor de realisatie van het Park Rijnhuizen en de Laan van Rijnhuizen langs de Watertuin.
Betere Buurten
Ondanks corona-beperkingen zijn we met mooie alternatieve participatietrajecten Betere Buurten-trajecten gestart. Zowel in Schansen-Noord als Schansen-Zuid is de uitvoering van start gegaan. De planvoorbereidingsfase voor Kerkveld en omgeving is nagenoeg afgerond en in de Muntenbuurt is een brede buurtaanpak, gestimuleerd vanuit de Regiodeal, van start gegaan. De interne verkenningsfase voor de Gebouwendriften is eind 2021 gestart. Een nieuw Programmaplan Betere Buurten is in februari 2022 tijdens een Avond voor de Stad met de raad besproken.
Wonen
De groei van de stad qua aantal woningen is in 2021 een belangrijk onderwerp geweest met de raad. In 2021 zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd en besproken en een en ander leidt tot aanvullend onderzoek in 2022: Hoe kan Nieuwegein verdichten -conform het Woningbouwprogramma uit 2017- én de woonomgeving leefbaar (gezond, duurzaam en veilig) houden conform de ambities uit de Omgevingsvisie? In afwachting van de resultaten van dit onderzoek wordt ten minste tot 1 juli 2022 “een pas op de plaats” gemaakt voor een aantal woningbouwinitiatieven die nog geen principeaanvraag hebben ingediend. De periode gebruiken we om ons beleid te actualiseren conform de bevindingen uit de gedane onderzoeken om zo de gewenste kwaliteit in nieuwe woningbouwprojecten te kunnen realiseren.
Het Dijkhuis, De Ratelaar en Van Baarenhove zijn toegevoegd als Verzorgd Wonen complex.
Het nieuwe Programma Woonwijs 2022-2026 is vastgesteld door de raad waarin we extra aandacht besteden aan klein en betaalbaar wonen. Wij hebben als enige gemeente in de regio Utrecht de opgave uitstroom Maatschappelijke Opvang Beschermd Wonen gehaald.
We zijn bezig met de aanscherping van de beleidsregels voor sociale en middenhuur en onderzoeken het oprichten van een vereveningsfonds voor sociale en middenhuur. We hebben de klachten/meldingen die we binnenkrijgen over kamerverhuur en woningsplitsing opgepakt.
Erfgoed
De vele archeologische onderzoeken van de afgelopen jaren hebben tot veel nieuwe inzichten en kennis geleid. Het middeleeuwse zwaard, een van de meest bijzondere archeologische vondsten uit de opgravingen van Het Klooster, is tentoongesteld. De Hollandse Waterlinies inclusief Nieuwegeinse onderdelen hebben de UNESCO-werelderfgoed status verkregen.
Energietransitie en klimaatadaptatie
Twee belangrijke ontwikkelingen in de energietransitie: de Regionale Energiestrategie U16 1.0 en de Transitievisie Warmte Nieuwegein zijn vastgesteld. In het kader van de verduurzaming van de stadsverwarming hebben we in interactie met de stad en deskundigen het Afwegingskader Aardwarmte Nieuwegein opgesteld. Er is een plan voor de groene inpassing van de warmtebuffer stadsverwarming tot stand gekomen met inbreng van direct omwonenden.
De door Energie-N ontwikkelde reeks webinars over energiemaatregelen in huis is in 2021 succesvol doorgezet.
In 2021 zijn in het kader van klimaatadaptatie maatregelen aan de openbare ruimte en bewonersacties uitgevoerd. We hebben een start gemaakt met het opstellen van een lokaal hitteplan. Het uitvoeringsprogramma 2022-2025 van de Regionale Adaptatiestrategie (RAS) en het Actieplan RAS 2021-2022 zijn ter informatie aan de raad toegezonden.
Economie
In U16 verband en in samenwerking met de Provincie is het regionaal programma wonen en werken opgesteld met als belangrijkste elementen eerst intensiveren en verduurzamen, daarna eventuele nieuwe terreinen. De gesprekken met de VVE’s voor overname beheer De Liesbosch zijn in 2021 gestart en duren voort.
Om een gevarieerd winkelaanbod te behouden was er periodiek overleg met Wereldhave en er waren geregeld werkbezoeken bij winkeliers en horeca. Het winkelbeeld laat zien dat Nieuwegein weinig leegstand laat zien in de buurt- en wijkcentra. In 2021 is de vergunning voor de verbouw van Winkelcentrum De Gaarde verleend. De verbouw is ondertussen gestart. De planvorming voor een supermarkt op de Buizerdlaan (afkomstig van Kauwenhof) is nog in ontwikkeling. De planvorming voor de herontwikkeling van Muntplein (inclusief twee vergrootte supermarkten) is vooralsnog opgeschort. Voor City ligt de leegstand op een hoger niveau. Maar nog onder het landelijke gemiddelde voor dergelijke centra.
Het jaar 2021 stond in het teken van de start van de transformatie van City naar een nieuw gebied. We hebben er voor gezorgd dat de bereikbaarheid van het winkelcentrum niet in gevaar kwam. De parkeergarage onder het overdekte winkelcentrum, is volledig vernieuwd tot een uitnodigende, moderne en veilige parkeergarage. In het kader van Corona hebben onze huurders (horeca en winkeliers) uitstel van betaling en gedeeltelijke huurverlaging kregen en kreeg de horeca terrasruimte zonder leges. Wij hebben met de Stichting Warenmarkten Nieuwegein overeenstemming bereikt over de tijdelijke opstelling gedurende de bouw van de Doorslagzone. Om de overlast voor bezoeker en winkelier bij de bouw tot een minimum beperken moeten voor de start van de bouw bouwers/ontwikkelaars een plan aanleveren hoe zijn omgaan met bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie (BLVC-plan). Hierin liggen de afspraken vast hoe zij de overlast zo veel mogelijk beperken. Sinds september 2021 is ook de BLVC-regeling van kracht. Dat geeft ons de mogelijkheid om ook te handhaven op deze plannen.
De Human Capital Agenda heeft vorm gekregen in de Utrecht Talent Alliantie. Wij zijn in overleg met de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht waar ze ons kunnen ondersteunen. We blijven Nieuwegein als logistieke hotspot promoten vanuit economische zaken. Als U16 hebben wij in oktober 2021 deelgenomen aan de PROVADA.
De focus van stadsmarketing is aangepast en richt zich meer op het beleven van de stad, de vrijetijdsbesteding en recreatie. We zien we dat er veel energie ontstaat in de voor de stad zichtbare bottom-up initiatieven vanuit de samenleving, zoals bijvoorbeeld de campagne “Koop Lokaal” of de culinaire wandelroute. Zo was de binnenstad één van de locaties die werd aangedaan door de ‘mobiele’ Plofparade. In het kader van Nieuwegein 50 jaar blijft de club ‘De Vrienden van Nieuwegein’ betrokken bij de ontwikkelingen stadsmarketing.