Overzicht resultaat in stoplichtkleuren Programma 6.
- Wij innoveren ons werk voor meer slagkracht en kwaliteit van ons werk
Het tempo van innovatie in de wereld ligt hoog. Technologische ontwikkelingen en digitalisering halen vrijwel dagelijks de krantenkoppen. En de coronapandemie heeft er, vanaf 2020 toe bijgedragen dat het gebruik van slimme technologische toepassingen versneld is doorgevoerd. Terwijl daarnaast en tegelijkertijd verschillende trajecten voor verdergaande digitalisering en optimalisering van onze processen zijn opgepakt. Dit doen we als 'slimme volger', waarbij we steeds oog voor de slagkracht en kwaliteit van ons werk houden. Gelijktijdig zien wij dat de veiligheid van onze informatievoorzieningsfunctie verder onder druk is komen te staan. Cyberaanvallen, zoals phishingmail en kwetsbaarheden in applicaties, die ons in 2021 hebben getroffen, vragen om hoogste alertheid en komende jaren intensivering van maatregelen om die veiligheid te borgen.
Maar met digitalisering en procesoptimalisatie alleen zijn wij er niet. Medewerkers vormen de spil in onze organisatie. In 2021 zijn veel en verschillende initiatieven ontplooid om op een steeds krappere arbeidsmarkt goede mensen binnen te halen. Tegelijkertijd hebben we verder geïnvesteerd in de kwaliteit van het zittende personeel. Er is veel aandacht besteed aan de verbinding met elkaar en de organisatie in de periode dat grotendeels vanuit huis werd gewerkt. Ook zijn de mogelijkheden om te leren, van elkaar of via (digitale) opleidingen (o.a. met Study Tube), verruimd. En zijn we bezig om (door)groeimogelijkheden voor medewerkers verder te vergroten. Daarmee binden en boeien we onze medewerkers. In de, eind 2021 opgestelde strategische visie op het leren en ontwikkelen, heeft dit extra aandacht gekregen.
Om medewerkers te helpen hun onderlinge communicatie en de communicatie met de stad te verbeteren, is een Communicatiewijzer ontwikkeld. Goede communicatie zorgt ervoor dat het contact met inwoners zo soepel mogelijk verloopt. Dat is belangrijk voor een goede relatie met de Nieuwegeinse samenleving.
- Wij werken regionaal samen om onze opgaven voor de stad en de organisatie beter aan te kunnen
In de andere programma's is onze samenwerking op verschillende gebieden toegelicht, bijvoorbeeld binnen de U10. Ook binnen de bedrijfsvoering werken we regionaal samen. Zo wordt op het gebied van inkoop samengewerkt met de VNG en is er een regionaal overleg met nabij gelegen gemeentes. Onze CISO werkt samen met collega's in de regio. Met de Lekstroomgemeenten delen we een Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG).
Met de gemeente Zeist werken we op ICT gebied nauw samen. Onze systemen werken op een gezamenlijk datacenter.
- Wij hebben een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering dat als voorbeeld dient voor anderen
We willen een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering realiseren bij onze inkoop, in onze werkomgeving en met het gemeentelijk vastgoed. Waarbij het gemeentelijk vastgoed ook optimaal moet aansluiten bij wat er zowel nu als in de toekomst op maatschappelijk gebied nodig is voor de stad en we bij nieuwbouw en renovatie van openbare gebouwen uitgaan van inclusieve gebouwen die toegankelijk en bruikbaar zijn voor iedereen.
Om dit doel te ondersteunen heeft de gemeente het Manifest Maatschappelijk verantwoord inkopen (Manifest MVI) ondertekend. En inmiddels zijn de Inkoop-categorieplannen Fysiek, Flexibele arbeid en Vastgoed op basis daarvan vastgesteld.
Door Covid 19 heeft het begrip “verantwoorde werkomgeving” een nieuwe betekenis gekregen. In 2021 is het beleid voor het hybride werken opgesteld en is de werkomgeving aangepast zodat deze beter aansluit bij de nieuwe manier van (samen)werken.
- Wij tonen goed werkgeverschap naar onze medewerkers
De uitdaging om een gezonde en toekomstbestendige organisatie te blijven is in 2021 groter geworden door de coronamaatregelen waar we mee te maken hebben gehad. Middels enkele korte enquêtes onder het personeel hebben we geprobeerd aan te sluiten bij de behoefte die leeft onder het personeel wat betreft werkomstandigheden. Veilig en gezond thuiswerken en verbinding met elkaar waren daarin de centrale thema’s.
Tegelijkertijd bleef de begeleiding van het ziekteverzuim een speerpunt. Ondanks alle maatregelen zien we het verzuim nog niet structureel teruglopen. Anderzijds is het in 2021 ook niet opgelopen, maar het percentage van 6,78% over 2021 draagt wel bij aan de spanning die er is om alle ambities te realiseren.
Relatie met andere programma's
Alle kosten voor de bedrijfsvoering inclusief alle personele lasten zijn in dit programma opgenomen. Er vindt in de begroting geen doorbelasting van kosten plaats. Dit programma gaat vooral over hoe wij werken als organisatie. Hierdoor heeft het programma een relatie met alle andere programma's.
Vanaf de begroting 2021 is, conform het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) ook een paragraaf bedrijfsvoering opgenomen. Om overlap te vermijden is ervoor gekozen de paragraaf te benutten voor onderwerpen die te maken hebben interbestuurlijk toezicht, controle en verantwoording. Dit past in de ontwikkeling van de rechtmatigheidsverantwoording waarover in de toekomst in de paragraaf bedrijfsvoering verantwoording wordt afgelegd. In de paragraaf Bedrijfsvoering wordt ook de voortgang op Fiscaal in Control toegelicht.