Versterking eigen kracht, Ondersteuning en Bescherming

Thema Versterking eigen kracht, wat hebben we daarvoor gedaan?

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1

Corona

Het voorkomen en opsporen van eenzaamheid heeft als gevolg van corona meer aandacht in de (in)formele wijk- en buurtnetwerken.

2

De afronding van de Nieuwegeinse CoSIE-pilot is door corona vertraagd en vindt in 2021 plaats.

3

We starten, met Health Hub partners, een pilot gebiedsgericht werken onder de naam GROZ. GROZ biedt een kans om nieuwe wijkgerichte initiatieven op het gebied van versterking eigen kracht te realiseren. Dit doen we in afstemming met andere trajecten zoals de Regiodeal en de Vitale Wijken aanpak.

4

We bouwen samen met partners zoals GHC5, MOvactor en SportID de GHC5, de ‘op recept’ aanpak uit tot een leefstijlaanpak. Die leefstijlaanpak bevat signalering en aanpakken van schuldenproblematiek en de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), waarbij we ook kijken naar jeugd (18-).

Corona en de corona-maatregelen hebben er voor gezorgd dat de betrokken partners andere werkzaamheden voorrang hebben moeten geven. De losse interventies zijn voor zover mogelijk wel uitgevoerd. In het Lokale Preventie Akkoord (Q4, 2021) hebben meerdere organisaties bepaald dat zij integrale gezonde leefstijl interventies willen ontwikkelen. Er zijn al werkgroepen opgestart. Het komen tot integrale gezonde leefstijlinterventies wordt verder geborgd in de Lokale Nota Gezondheid 2022-2026 en de daarbij behorende uitvoeringsagenda.

5

Vanuit de inkoop Maatschappelijke Opvang/Beschermd Wonen (MOBW) 2020-2022 van de centrumgemeente Utrecht, is afgesproken dat Lister als aanbieder, de lokale Enik Recovery colleges realiseert. In Enik colleges worden een zelfhulpprogramma, peersupport en een sociaal trefpunt ondergebracht die inwoners met een psychische, psychosociale en/of verslavingsproblematiek ondersteunt in hun herstel. In Nieuwegein wordt, gezien de grootte van doelgroep een lokaal ‘Enik Recovery college’ gerealiseerd.

6

We geven invulling aan de nieuwe Wet Inburgering:
1. Wij kopen een inburgeringsaanbod in waarbij het devies is: lokaal waar mogelijk en regionaal waar het meerwaarde heeft (bijvoorbeeld in U10-verband als er sprake is van schaalvoordelen).
2. Wij zetten in op een goede aansluiting tussen formeel en informeel aanbod om statushouders te helpen om zelfredzaam te worden in Nieuwegein en tijdig in te burgeren. Maatschappelijke begeleiding is hier ook een onderdeel van.

7

Vanuit het Rijk is begin oktober bekend geworden dat de taakstelling voor de eerste helft van 2021 'substantieel gaat stijgen'. Er is nog geen duiding van die substantiële stijging in termen van concrete aantallen. Zonder stijging zouden we verwachten dat begin 2021 de opgelopen achterstand geminimaliseerd is, maar dat is door de aangekondigde stijging onzeker.

8

Voor de realisatie van onderwijshuisvesting in de wijk Doorslag is eerder motie “Motie 99+1 Voortgang MFA’s en sportaccommodaties Doorslag en Vreeswijk” aangenomen (M6). In deze motie wordt opgedragen tot nader onderzoek en de varianten voor te leggen aan de raad. Deze uitwerking wordt begin 2021 aan de raad voorgelegd. Na afhandeling van deze motie wordt doorgegaan met de uitvoering van de plannen voor de realisatie van het kindcentrum (of ook wel multifunctionele accommodatie).

9

Voor alle schoollocaties in Nieuwegein (zowel PO als VO) wordt een integraal huisvestingsplan (IHP) gemaakt, wat inzicht geeft in de concrete plannen per locatie.

Begin 2021 is door adviesbureau bbn gestart met het onderzoek naar vernieuwing van de basisscholen en middelbare scholen in Nieuwegein. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in vier tranches. Voor Doorslag-Noord is het voorlopig ontwerp in het tweede kwartaal van 2022 gereed.
Op 18 november 2021 vond een avond voor de stad plaats, waarbij de raad uitgebreid is geïnformeerd over de voortgang en de eerste resultaten. Inmiddels zijn de eerste twee tranches gereed. De komende maanden wordt op de opgehaalde resultaten een strategische analyse uitgevoerd en vertaald naar een fasering en de consequenties voor duurzaam financieel evenwicht. Deze analyse zal medio juni 2022 zijn afgerond. Daarna wordt een plan gemaakt voor de laatste twee tranches.

10

We hebben samen met verschillende partners een lokale Week van het Geld georganiseerd in aansluiting op de landelijke week met zeven leuke, leerzame, interactieve en gratis activiteiten voor verschillende doelgroepen. De week werd afgesloten met een peptalkshow in De KOM. Hiermee hebben we gemeentelijke/landelijke regelingen en dienstverlening meer bekendheid gegeven en het praten over geldzaken (zoals schulden, budgettips, schaamte, rechten/plichten als je 18 wordt) gestimuleerd.

Deze pagina is gebouwd op 07/21/2022 11:44:06 met de export van 07/21/2022 11:26:11